HÍR RÉSZLETEK
2013.02.12
Volvo Bus - Rába stratégiai együttműködés
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Volvo Csoport és a Rába Járműipari Holding több évtizedes kooperációja. A stratégiai partnerek együttműködési megállapodást kötöttek modern tömegközlekedési járművek előállítására a hazai piac számára, kipróbált technológia alkalmazása mellett, lokalizált gyártással és az importtartalom 100%-os ellentételezésével.

A mai napon aláírt szerződés az után jött létre, hogy a Volvo Bus Corporation és a Rába Járműipari Holding vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá 2012 decemberében.
A megkötött kereskedelmi, gyártási és ellentételezési szerződések megteremtik a lehetőségét annak, hogy fenntartható piaci igény esetén a Rába a Volvóval szorosan együttműködve hazai gyártású járművekkel elégítse ki a tömegközlekedési szolgáltatók járműigényeit. A szerződő felek a Rába által gyártott termékek elsődlegessége mellett támogatják más magyarországi vállalatok termékeinek beépítését is, és ehhez kapcsolódóan kezdeményezik egy beszállítói kör fokozatos kiépítését, amelynek koordinálását a Rába látja el. A program gyakorlati megvalósítása konkrét piaci igények alapján történik. A Rába jelenlegi infrastruktúráját továbbfejlesztve építi ki a szükséges gyártókapacitást.

A járművek magyarországi gyártása kiforrott termék- és technológiai bázison, a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósul meg. A szerződések rögzítik, hogy a felek közös célja a teljes körű ellentételezés, azaz a Volvo az importbeszerzések teljes értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja. A lokalizálás és az ellentételezés lehetőségeinek teljes kihasználásával a kibocsátott járművekhez viszonyítva így a 100%-os hazai értékhányad is biztosítható.

Az ellentételezés nyomán új lehetőséghez jut a Rába Csoport fő kompetenciakörének tekintett Futómű üzletág, és tovább bővül a speciális járműgyártásban nagy hagyományokkal rendelkező Jármű üzletág tevékenységi köre. Az együttműködés révén felgyorsulhat a Futómű üzletág számára stratégiai célként megfogalmazott regionális multinacionális vállalati pozíció elérése. A hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával új munkahelyek jönnek létre. Az ellentételezésbe bekapcsolódó hazai beszállítók alkatrészei bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába.

A Rába és a Volvo együttműködése több mint két évtizedre nyúlik vissza. A győri társaság futómű-komponenseket szállít a svéd gyártó prémium kategóriás tehergépjárműveihez.