HÍR RÉSZLETEK
2010.10.28
Új szegmensben ért el sikert a Rába a FÁK piacon
Sikeresen lépett be az orosz piac egy új szegmensébe a Rába. A GAZ csoporthoz tartozó URAL vállalattal kötött megállapodás a speciális tehergépjárművek piacán biztosít stratégiai fontosságú pozíciót a vállalatnak. A Rába magas hozzáadott értékű, komplett futóművei az URAL legújabb, speciális rendeltetésű járműveiben jelennek meg 2010-től. A cég a rendkívüli igénybevételekre kifejlesztett Rába MAXS futóműcsaládját így az orosz piacra is sikerrel bevezette.

A Rába Futómű Kft. URAL teherautógyárral kötött megállapodása értelmében 2010-ben elindulnak a futómű szállítások az orosz társaság legújabb, összkerékhajtású tehergépjárműveihez. Az URAL rendkívül zord körülmények közötti üzemelésre tervezett járművei három kivitelben, elsősorban gáz- és olajipari, valamint építőipari felhasználásra készülnek. A Rába futóművei csőszállító járművekben, nyerges vontatókban és dömperekben egyaránt megtalálhatóak lesznek. A piaci felfutást követően az értékesítési volumen elérheti az 500 járműegységet.

„Beteljesedni látszik az az elképzelésünk, hogy a Rába és az URAL között stratégiai partnerkapcsolat alakuljon ki. Kedvező kilátásokat biztosít számunkra, hogy a két társaság a közeljövőben közös fejlesztési munkacsoportot hoz létre Euro 4 és Euro 5 futóműopciók kidolgozására. A nemrég útjára indított Rába Fejlesztési Intézetben zajló fókuszált termékfejlesztés a közös munka sikerét nagyban előmozdíthatja. A speciális tehergépjármű szegmens a FÁK piaci növekedés új motorjává válhat, egyúttal képes lehet a klasszikus busz- és trolibuszszegmensben jelentkező, a költségvetéshez kötődő szezonális ingadozások kiegyenlítésére is” – összegezte Pintér István, elnök-vezérigazgató.

Háttérinformáció

URAL
A cseljabinszki régióban miaszi székhellyel működő URAL vállalat a GAZ Csoport tagja. Elsősorban nem-közúti alkalmazású, nehéz tehergépjárműveket gyárt speciális, elsősorban olaj- és gázipari, építőipari, mezőgazdasági és katonai célú felhasználásra. Az éves gyártási és értékesítési volumen jelenleg 8-9000 jármű egység.

Rába Járműipari Holding Nyrt.
A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó járműipari üzletág alkotja: a Futómű, az Alkatrész és a Jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az USA, az EU és a FÁK.  A vállalatcsoport éves értékesítése 230 millió €. A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén jegyzik.

Rába MAXS futóműcsalád
A Rába MAXS terepjáró képességgel rendelkező tehergépjárművek számára kifejlesztett, moduláris rendszerű futóműcsalád, amely az orosz, az európai és az amerikai piacon egyaránt védjegyoltalmat élvez. A nem-közúti alkalmazású futóműcsalád tagjait magas minőség, hosszú élettartam és extrém igénybevétel esetén is magas futásteljesítmény jellemzi.