HÍR RÉSZLETEK
2010.07.28
Rába: Kiegyensúlyozott eredmények lassan javuló környezetben

A Rába piacain mutatkozó kedvező jelek fokozatosan jelentkeznek a társaság eredményeiben is. A Rába az év második három hónapjában az elmúlt másfél év legmagasabb negyedéves árbevételét érte el, és az első negyedéves minimális üzemi veszteség is 411 milliós üzemi nyereségbe fordult a félév végére. Az árfolyammozgásokat követő átértékelések ugyan a pénzügyi soron, ennek hatására pedig az adózott eredményben is veszteséget okoztak, ám nem tudták megtörni a nettó hitelállomány csökkenésének trendjét, amely tovább csökkent 9,3 milliárd forintra.

A nemzetközi járműpiacon összességében tovább javultak a kilátások. Az Egyesült Államok nehéztehergépjármű-piacán már az első félévben jelentős, 19 százalékos növekedés zajlott le az egy évvel korábbi időszakhoz képest, és a trend várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is. Ugyanakkor Európában ez a piaci szegmens – a fiatalabb járműpark miatt – továbbra is jelentős, 14 százalékos visszaesést mutatott. A fordulópont azonban az élénkülő rendelésállományokból ítélve már itt is sem várat sokáig magára. A mezőgazdasági futóművek értékesítésében az európai piac szintén elmaradt az amerikai mögött. Miközben pedig az orosz buszpiac aktivitása továbbra is fokozatosan élénkül, a személygépkocsi-alkatrészek európai forgalma éves szinten várhatóan a tavalyi teljesítményt hozza majd.
Főként a második negyedév árváltozásai miatt az alapanyagárak 28,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az energiaárak 14 százalékkal csökkentek. Ezen változások hatásait a Rába vevői nagy része felé érvényesíteni tudta. Bár a második negyedévben ellentétes volt a tendencia, éves viszonylatban a forint átlagárfolyama 6 százalékkal volt erősebb mind euró- mind dollárviszonylatban, ami csökkentette az árbevétel forintban kifejezett összegét.
A kedvezőtlen árfolyamhatás ellenére a bruttó fedezetszint 0,5 százalékponttal haladta meg a tavalyi szintet, amit a társaság további hatékonyságjavító intézkedésekkel ért el. Noha a vállalat a második negyedév során visszatért a teljes munkaidőben zajló működéshez, az adminisztratív és az értékesítési területeken továbbra is nagyon szigorú gazdálkodást folytat, ami a közvetett költségek egy évvel korábbi szintjét további 100 millió forinttal javította. A második negyedévben üzemi szinten valamennyi üzletág nyereséget termelt. A tavalyinál jóval kedvezőbb összetételű és alacsonyabb volumenű fedezeti ügyletek, illetve a vegyesvállalati részesedés értékesítésének nyeresége miatt a pénzügyi veszteség (-1,1 milliárd forint) a tavalyi érték 45 százalékára esett vissza, ennek hatására a nettó veszteség is a tavalyi szint töredékére, -967 millió forintra apadt.
„Az idei év első felének eredményei korábbi várakozásainknak megfelelően mérsékelt, de folyamatos fejlődés tendenciáját rajzolják ki – jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. – A legfontosabb piacainkon beinduló lassú növekedés és a végrehajtott fejlesztések hatására fokozatosan bővülhet az értékesítésünk volumene, aminek hatása – a továbbra is fenntartott szigorú költséggazdálkodás mellett – az eredmények további javulásában mutatkozhat meg."

2010. első félévének konszolidált eredményei (IFRS szerint):

Konszolidált adatok
millió forintban

2010 H1

2009 H Q1

Index

Nettó árbevétel

17.717

18.289

96,9%

ebből export

9.620

11.609

82,9%

ebből belföldi értékesítés

8.097

6.680

121,2%

EBITDA

1.584

2.091

75,8%

Üzemi eredmény

410,7

551,5

74,5%

Adózás előtti eredmény

-823,8

-2.090

60,6%

Nettó eredmény

-967

-2.363

40,9%