HÍR RÉSZLETEK
2010.07.12
Rába: Új lendületet kap a futóműfejlesztés - Megkezdte működését a Rába Fejlesztési Intézet
Európai uniós pályázati támogatással a napokban megkezdődött a Rába többéves, átfogó innovációs programja, amelyet a társaság az újonnan létrehozott Rába Fejlesztési Intézet keretei között valósít meg. A három év alatt több mint másfélmilliárd forintos beruházással megvalósuló projekt eredményeként a győri vállalat a futóműgyártás tavalyi volumenének megduplázását várja 2015-ig.

Az innovációs program olyan kutatás-fejlesztési potenciált teremt, amely lehetővé teszi, hogy a járműiparban tapasztalható forradalmi technikai, technológiai változások mentén kialakuló új igényeket korszerű, innovatív termékekkel maradéktalanul kielégítse a vállalat. Az új intézet ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a társaság magas hozzáadott értékű termékekkel érjen el jelentős, tartós növekedést, miközben egyedi, előremutató megoldásaival egyes területeken piacvezető pozíciók elfoglalására is képes lesz.
A Rába az intézet működtetése során jelentős mértékben támaszkodhat több évtizedes gyártási, fejlesztési tapasztalataira. A társaság az elmúlt években erős pozíciót épített ki a nehéz traktor- és speciális tehergépkocsi-futóművek, valamint a hagyományos és alacsony padlómagasságú busz-, illetve trolibusz-futóművek piacán. A Rába Fejlesztési Intézet a termékfejlesztés hatékonyságát növeli azáltal, hogy keretében az eddigi eseti, projektalapú, általában aktuális ügyféligényeket kiszolgáló fejlesztéseket a vállalat stratégiájába illeszkedő, átfogó koncepció alapján felépített K+F tevékenység váltja fel. A kutatás-fejlesztési erőforrások jelentős növelése új kompetenciák bevonásával és technológiai szintváltással egészül ki.
A Rába Fejlesztési Intézetben nagyobb intenzitással és magasabb szinten folytatódik majd az új generációs futóművek, felfüggesztési és erőátviteli rendszerek fejlesztése korszerű autóbuszok, tehergépkocsik és mezőgazdasági erőgépek számára. A vállalat emellett vizsgálja az alternatív/hibrid hajtásrendszerek speciális követelményeit, új szerkezeti anyagok alkalmazásának lehetőségeit és felkészül az intelligens funkciók bevezetésére. A vizsgálatok teljesen megújuló tesztlaborban zajlanak majd, ahol valamennyi kiemelt termékjellemző (élettartam, súly, kenés, tömítettség, zaj és végső soron a költségszint) optimalizálására is lehetőség nyílik a gazdaságosság és a környezetvédelem komplex szempontrendszere szerint.
„A Rábában folyamatos a fejlesztési tevékenység, amelynek keretében az új programmal egyértelműen az innováció kerül a fókuszba – mondta el Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. – Az új intézetben megvalósuló fejlesztésekkel jelentősen növelni tudjuk esélyeinket arra, hogy a beszállítói láncok jelenleg is zajló átrendeződését társaságunk hatékonyan tudja kihasználni.”