HÍR RÉSZLETEK
2010.05.11
Rába: Fokozatosan élénkülő export, válság előtti szintre csökkenő hitelállomány

A Rába külpiacainak lassú magához térése a győri társaság teljesítményén is megmutatkozott: a 2009 harmadik negyedéves mélypontot követően az év – szezonálisan egyébként gyenge - első három hónapjában is folytatódott a Rába exportjának fokozatos bővülése. A 7,9 milliárd forintos árbevétel ugyan 18 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakának értékétől, ám az eltérés jelentős részben az alacsonyabb devizaárfolyamoknak köszönhető. Az alacsonyabb volumen mellett a fix költségek magasabb aránya minimális, 44 millió forintos üzemi veszteséget eredményezett, ugyanakkor a pozitív pénzügyi eredmény hatására a cégcsoport közel 400 millió forintos nyereséggel zárta a negyedévet. Az eredményes működés, a csökkenő működőtőke-szint és az öntödei üzletrész értékesítésének hatására a hitelállomány két éves minimumra, 10 milliárd forint alá esett.

Továbbra sem mutatkozik egységes, egyértelmű javulás a nemzetközi járműpiacon. Bár az Egyesült Államok tehergépjármű-piacán megindult a növekedés, nagyobb mértékű elmozdulásra a második félév előtt nem számíthatunk. Európában az előző évinél közel 30 százalékkal kevesebb nehézgépjárművet adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában. A személygépkocsi-alkatrészek európai forgalma szintén elmaradt a tavalyi szinttől. A mezőgazdasági gépek Rába számára szintén meghatározó piaca az USA-ban végig meglepően aktív maradt, ugyanakkor Európában az általános csökkenő trendet követte. Az orosz piacon ezzel párhuzamosan határozottan élénkülő kereslettel szembesült a vállalat.
Mind az alapanyagárak (-4,5 százalék), mind az energiaárak (-16,9 százalék) átlagos szintje csökkent az előző évhez képest, ám ezek a változások – a vevőkkel kötött megállapodásoknak megfelelően – a termékek értékesítési áraiban is érvényesültek. A jelentősen erősödő forintárfolyam ugyanakkor mind euró (-8,8 százalék), mind dollár-viszonylatban (-14,2 százalék) csökkentette az árbevétel forintban kifejezett összegét.
A vállalat működését az időszak folyamán is az erőteljes költségkontroll jellemezte. Az adminisztratív és az értékesítési területen a közvetett költségek gyakorlatilag az előző évi értékkel egyeztek meg, a szellemi és a vezetői területeken ebben a negyedévben is csökkentett munkaidőben és ennek megfelelő bérezéssel dolgoztak a munkatársak. Bár az alacsonyabb árbevétel hatására az EBITDA 550 millió forintra csökkent, az alkatrész és jármű üzletágak továbbra is pozitív üzemi eredményt produkáltak. A tavalyinál jóval kedvezőbb összetételű és alacsonyabb volumenű fedezeti ügyletek, illetve a vegyesvállalati részesedés értékesítésének nyeresége az idén 661 millió forintos pénzügyi nyereséget eredményezett, és a társaság adózott eredményszinten is pozitív, 398 millió forintos eredményt ért el.
„Bár továbbra is nagyfokú a piaci bizonytalanság, a tervezhetőség érezhetően javult az év elejére - jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. – Az utóbbi napokban jelentkező új típusú pénzügyi kockázatok (a „görög válság”) hatása ugyan nehezen becsülhető, várakozásunk szerint 2010 már a kiegyensúlyozott építkezés éve lehet. Ennek feltételrendszere adott, hiszen költségeinket már tavaly az alacsonyabb termeléshez igazítottuk, a vállalat pozitív készpénztermelő képessége pedig fokozatosan növeli a piaci rugalmasságunkat. Ennek megfelelően 2010 végére 5 százalékos árbevétel-, és ennek megfelelő mértékű EBITDA-bővüléssel számolunk."

2010. első negyedévének konszolidált eredményei (IFRS szerint):

Konszolidált adatok
millió forintban

2010 Q1

2009 Q1

Index

Nettó árbevétel

7 890

9.670

81,6%

ebből export

4.386

6.333

69,3%

ebből belföldi értékesítés

3.504

3.337

105,0%

EBITDA

550

1.290

42,6%

Üzemi eredmény

-43,8

537

---

Adózás előtti eredmény

556

-12.313

---

Nettó eredmény

398

-10 373

---