HÍR RÉSZLETEK
2019.08.28
Folytatódó forgalombővülés, stabil eredményesség

Rába Csoport közel 27,5 milliárd forintot meghaladó konszolidált, csoportszintű árbevételt realizált 2019 első félévében, 12,9 százalékkal növelve értékesítését a bázisidőszakhoz viszonyítva. A társaság tartósan eredményes gazdálkodás mellett készül a fenntartható versenyképességét támogató beruházási programja év végi zárására.

A Rába kulcspiacai közé tartozó európai és észak-amerikai nehézgépjármű-piacok továbbra is jelentős növekedést mutattak a tárgyidőszakban, míg a globális mezőgazdaságijármű-piac és az orosz szegmensek mérséklődő kereslettel voltak jellemezhetők.

A piacok változékonyságát rugalmas termeléssel követte a társaság, amely − megőrizve eredményességét − 1,23 milliárd forint csoportszintű operatív nyereséget realizált 2018. I-II. negyedévében, 17,7 százalékos növekedés mellett. A Rába kiváló készpénztermelési hatékonyságát bizonyítja, hogy az EBITDA szintű eredményesség az iparági átlag közelében maradt a fokozódó bérterhek és a magas alapanyagárak ellenére is, a csoportszinten megtermelt EBITDA nyereség pedig elérte a 2,27 milliárd forintot. A vállalat mindhárom üzletága EBITDA és üzemi szinten is nyereséggel járult hozzá a gazdálkodási eredményekhez.

2019. első hat hónapjában stabil likviditási pozíció jellemezte a Rába Csoportot. A nyereséges és hatékony működés eredményeként az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal növekedett a saját tőke mértéke.

„Kulcsszegmenseink változékonysága és a termelési költségek emelkedése kihívás elé állította társaságunkat az idei év első felében. Stratégiai partnerkapcsolataink további fejlesztését és új üzletek kiépítését egyaránt szolgálja a korszerűbb gyártási technológiát és jelentősen kibővített kapacitást biztosító stratégiai beruházási programunk, amely az év második felében zárul” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.