SAJTÓHÍREK
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
2010.01.22
Dakar siker Rába futóműveken
Bár magyar versenyző nem állt rajthoz idén, mégis született hazai siker a Dakaron. A Martin Macik nevével fémjelzett cseh kamion több mint 9000 km megtétele után a győri Rába által kifejlesztett és gyártott futóműveken negyedikként ért célba Buenos Airesben.
2009.11.16
Rába: Fenntartott üzemi szintű nyereség az év első 9 hónapjában

A járműiparban észlelhető lassú élénkülés és a Rába rendelésállományának alakulása is azt jelzi, hogy a győri társaság termelése 2009 harmadik negyedévében már elérte a mélypontot. Az év első kilenc hónapjában 44 százalékkal visszaeső árbevétel ellenére mindhárom üzletág üzemieredmény-szintje a pozitív tartományban maradt. Jelentős fejlemény, hogy az időszak során a Rába megszüntette a visszaeső keresletből adódó deviza túlfedezettség extra kockázatát. A társaság az év egészére 35 milliárd forint körüli árbevétellel számol, a működési eredmény (EBITDA) pedig várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd forintot.

2009.08.05
Egyensúlyban tartott teljesítmény a kihívásokkal teli környezetben

Az erősen kedvezőtlen gazdasági környezetben is megtartotta működési szintű profitabilitását a Rába 2009. első félévében. A társaság árbevétele a globális negatív hatásokat tükrözve ugyan jelentős mértékben 44%-kal 18,3 milliárd forintra csökkent, a menedzsment által véghezvitt költségcsökkentések és a méretre állás lehetővé tette, hogy a működésből származó profit mindössze 5%-kal mérséklődjön, s így a Rába EBITDA-ja az első félév során meghaladta a 2 milliárd forintot. A társaság menedzsmentje szerint az iparági környezetet változatlanul az átlagon felüli bizonytalanság és ebből adódóan vállalati szinten a tervezhetőség alacsony szintje jellemzi.

2009.09.03
Két és félmilliárdos beruházással készül a Rába a piac élénkülésére
Uniós támogatással, kormányzati társfinanszírozással, mintaprojektként zajlik a Futómű üzletág modernizációja.

A Rába a kedvezőtlen piaci környezetben is végrehajtja futóműgyártó kapacitásainak korszerűsítését, illetve bővítését: az év végére lezajló modernizáció eredményeképpen a vállalat nem csupán meglévő ügyfélkörével tudja majd bővíteni az együttműködést, hanem új stratégiai vevők megszerzésére is komoly lehetősége nyílik. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 500 millió forintos támogatásával zajló projekt összértéke meghaladja a két és félmilliárd forintot.
2009.07.28
Rába MAXS™: Moduláris futóműcsaláddal erősíti pozícióit a Rába az off-road járművek piacán

Rába MAXS (Modular Axle System) néven több mint kétszáz különféle off-road futóműváltozatot magában foglaló termékcsaládot fejlesztett ki a győri székhelyű Rába. A terepjáró képességgel rendelkező tehergépjárművek számára kifejlesztett futóművek a Rába számára a járműipari visszaesés időszakában is hatékony piacépítési lehetőséget biztosítanak. Az Európai Unió területén már védjegyoltalmat élvező Rába MAXS™ kétfokozatú futóműcsalád kiemelkedő dinamikus terhelések mellett is megbízhatóan alkalmazható.


2009.05.12
Válságkörnyezetben is stabil működési profit – negatív devizahatások a pénzügyi eredményben

A járműiparban tapasztalható globális válság hatása tükröződik a győri Rába Csoport első negyedéves eredményein is. Az iparági trendekbe illeszkedően a társaság árbevétele 43 százalékkal csökkent, ám a Rába a jelentős visszaesés ellenére is jelentős működési profitot ért el. Az idei év legnehezebb feladatát az extrém módon váltakozó devizaárfolyamok kezelése és a fedezeti ügyletek menedzselése jelenti. Ez utóbbi hatásai részben a működési profit növekedése, részben a Rába rendelkezésére álló eszközök: a működő tőke csökkentése, az alacsonyabb beruházási szint, illetve a pozíciók – megfelelő árfolyamszinteken való – lezárása révén megfelelően kezelhetőek.


2009.05.12
A válság ellenére folytatódik az Engellel közös ingatlanfejlesztés

Megállapodás született az első fázis lezárásáról

Szerződés aláírásával zárult az izraeli Engel Csoport és a Rába közös ingatlanfejlesztési projektjének 1.A fázisa. A megállapodás értelmében az Engel az év folyamán kifizeti a Rába számára az árbevételnek az értékesítések alapján elszámolható részét. A projekt résztvevői a megváltozott gazdasági körülmények ellenére is elkötelezettek a beruházás folytatása mellett. Az Engel csoport megerősítette: továbbra is jelen kíván lenni Magyarországon, és stratégiájában kiemelt szerepet szán a győri Városrét projektnek.

2009.04.23
Rába-közgyűlés: elfogadott igazgatósági beszámoló, újraválasztott igazgatósági tagok

A Rába Nyrt. április 23-án megtartott évi rendes közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2008. évi működéséről. Az időszak második felében kibontakozó járműipari recesszió ellenére is enyhén bővült a vállalat árbevétele, miközben továbbra is őrzi üzemi nyereségességét mindhárom üzletág. A közgyűlés támogatta a működési stabilitás biztosítása érdekében meghozott intézkedéseket, és az ehhez szükséges erőforrások biztosítása érdekében úgy határozott, hogy az idei évben sem fizet osztalékot. A közgyűlés újraválasztotta az igazgatóság azon 3 tagját, akiknek megbízása az idei közgyűlés napjáig tartott, és öt éves mandátummal kijelölte a felügyelő bizottság tagjait is.


2009.03.05
Gyõr város önkormányzata és a Rába szoros együttmûködése Gyõr belvárosi ingatlanfejlesztésében

Szándéknyilatkozatot írt alá Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Rába Járműipari Holding Nyrt. A felek – az Integrált Városfejlesztési Stratégiához igazodva - az év végéig közösen dolgozzák ki a Rába tulajdonában lévő belvárosi területnek - a meglévő megállapodásokhoz igazodó - mindkét fél hosszú távú szempontjait figyelembe vevő ingatlanfejlesztési koncepcióját.

2009.03.04
Vegyes vállalatot alapított a Fehrer és a Rába
Az F.S. Fehrer Automotive GmbH és a Rába Járműipari Holding Nyrt a Rába Alkatrész üzletága habosító üzemének bevonásával vegyes vállalatot alapított Magyarországon. A Fehrer-Rába Járműipari Kft. 2009 októberében kezdi meg működését. Az autógyártók földrajzi közelséget és magas minőséget várnak el beszállítóiktól, aminek az együttműködéssel mindkét partner messzemenően meg tud felelni. A többségi tulajdonos 70, míg a Rába 30%-os üzletrésszel rendelkezik.