SAJTÓHÍREK
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
2011.02.14
Bővülő üzletágak, pozitív üzemi eredmények a Rábánál

A legjobb negyedéves teljesítmény a válság kitörése óta

A Rába csoport a válság óta a legmagasabb negyedéves árbevételét érte el a IV. negyedévben, 20,8 százalékkal meghaladva a tavalyi év hasonló időszakát. A teljes évet tekintve a társaság bevétele 5,5 százalékkal növekedve 35,8 milliárd forint, mellyel minimálisan meghaladta az éves tervet. A cégcsoport kiaknázva a célpiacain tapasztalható növekedést, mindhárom üzletágában növelni tudta árbevételét, és nyereségesen működött az elmúlt év egészét tekintve. A működésből származó eredmény (EBITDA) csoportszinten 3,1 milliárd forintot ért el. A Rába vezetésének megítélése szerint a fokozatosan emelkedő és az utolsó negyedévben dinamikájában is fokozódó árbevétel növekedési trend kedvező hatása 2011. elején is érzékelhető lesz a társaság teljesítményében.

2011.02.01
Új generációs Rába termékek a buszpiac számára

Alacsonypadlós városi busz futómű- és ülés-fejlesztés eredményeként „polcról levehető” Rába megoldások születtek
A Rába stratégiájának megfelelően új, saját fejlesztésű termékekkel bővítette buszpiaci termékpalettáját. A busz futóművek most kifejlesztett második, tárcsafékes generációja a városi tömegközlekedésben egyre nagyobb hangsúlyt kapó alacsonypadlós piaci szegmenshez kapcsolódik. Az új, Herend névre hallgató üléscsaládot városi és elővárosi buszok és villamosok jövőbeni igényeire szabták.

2010.12.21
Rába: hosszú távú stratégiai együttműködés az amerikai piacon - 5 évre szóló fejlesztési és üzleti együttműködés a Marmon-Herringtonnal

5 évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Rába Futómű Kft. és a Marmon-Herrington. A felek hosszú távú növekedést támogató, piaci és termékfejlesztéshez kötődő stratégiai kezdeményezések bevezetéséről döntöttek a speciális jármű futóművek és hajtásláncok piacán.

2010.10.28
Új szegmensben ért el sikert a Rába a FÁK piacon
Sikeresen lépett be az orosz piac egy új szegmensébe a Rába. A GAZ csoporthoz tartozó URAL vállalattal kötött megállapodás a speciális tehergépjárművek piacán biztosít stratégiai fontosságú pozíciót a vállalatnak. A Rába magas hozzáadott értékű, komplett futóművei az URAL legújabb, speciális rendeltetésű járműveiben jelennek meg 2010-től. A cég a rendkívüli igénybevételekre kifejlesztett Rába MAXS futóműcsaládját így az orosz piacra is sikerrel bevezette.
2010.07.28
Rába: Kiegyensúlyozott eredmények lassan javuló környezetben

A Rába piacain mutatkozó kedvező jelek fokozatosan jelentkeznek a társaság eredményeiben is. A Rába az év második három hónapjában az elmúlt másfél év legmagasabb negyedéves árbevételét érte el, és az első negyedéves minimális üzemi veszteség is 411 milliós üzemi nyereségbe fordult a félév végére. Az árfolyammozgásokat követő átértékelések ugyan a pénzügyi soron, ennek hatására pedig az adózott eredményben is veszteséget okoztak, ám nem tudták megtörni a nettó hitelállomány csökkenésének trendjét, amely tovább csökkent 9,3 milliárd forintra.

2010.07.12
Rába: Új lendületet kap a futóműfejlesztés - Megkezdte működését a Rába Fejlesztési Intézet
Európai uniós pályázati támogatással a napokban megkezdődött a Rába többéves, átfogó innovációs programja, amelyet a társaság az újonnan létrehozott Rába Fejlesztési Intézet keretei között valósít meg. A három év alatt több mint másfélmilliárd forintos beruházással megvalósuló projekt eredményeként a győri vállalat a futóműgyártás tavalyi volumenének megduplázását várja 2015-ig.
2010.05.11
Rába: Fokozatosan élénkülő export, válság előtti szintre csökkenő hitelállomány

A Rába külpiacainak lassú magához térése a győri társaság teljesítményén is megmutatkozott: a 2009 harmadik negyedéves mélypontot követően az év – szezonálisan egyébként gyenge - első három hónapjában is folytatódott a Rába exportjának fokozatos bővülése. A 7,9 milliárd forintos árbevétel ugyan 18 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakának értékétől, ám az eltérés jelentős részben az alacsonyabb devizaárfolyamoknak köszönhető. Az alacsonyabb volumen mellett a fix költségek magasabb aránya minimális, 44 millió forintos üzemi veszteséget eredményezett, ugyanakkor a pozitív pénzügyi eredmény hatására a cégcsoport közel 400 millió forintos nyereséggel zárta a negyedévet. Az eredményes működés, a csökkenő működőtőke-szint és az öntödei üzletrész értékesítésének hatására a hitelállomány két éves minimumra, 10 milliárd forint alá esett.

2010.04.29
Támogatja a menedzsment célkitűzéseit a Rába közgyűlése
A Rába Nyrt. mai napon megtartott közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2009. évi működéséről. A globális járműipart sújtó recesszió erőteljesen, több mint 40 százalékkal vetette vissza a társaság árbevételét, aminek fényében különösen kedvező, hogy a társaság mindhárom üzletága pozitív üzemi eredménnyel zárt, miközben adózott veszteségét is az előző évi érték 14 százaléka alá sikerült redukálnia. A közgyűlés támogatta a cég vezetésének a piaci konszolidációra építő növekedési elképzeléseit, és ennek megfelelően úgy határozott, hogy osztalékfizetésre ebben az évben sem kerül sor. A közgyűlés döntött vezetői részvényopciós program meghosszabbításáról is.
2010.04.14
Új fejlesztésű IKARUS autóbuszok bemutatója - Együttműködési megállapodást kötött az Ikarus és a Rába

A hazai járműipar két jelentős hagyományokkal rendelkező szereplője, az Ikarus és a Rába – az ARC Kft-vel együttműködve – új típusú buszcsaládot fejlesztett ki. Az új buszok, amelyek Ikarus márkanéven jelennek meg, városi és elővárosi forgalomra készülnek szóló és csuklós verzióban. Az összefogástól a felek a hazai hozzáadott érték maximalizálását, a meglévő buszgyártói kapacitás és szaktudás magasabb szintű kihasználását várják a hazai, illetve határon túli buszpiacokon. Az új IKARUS-ok a tervek szerint rövidesen megkezdik a próbaüzemelésüket a BKV és a Volán vonalain.

2010.02.16
A Rába mindhárom üzletága nyereséget termelt 2009-ben

Erőteljes recesszió jellemezte a globális járműipart 2009 legnagyobb részében, ami a Rába Csoport árbevételi adatain is világosan tükröződik: a győri társaság 2009-ben 33,9 milliárd forintot realizált, ami 42 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Rába azonban a különlegesen kedvezőtlen piaci helyzethez is sikeresen tudott igazodni: mindhárom üzletága pozitív üzemi eredménnyel zárt, miközben újonnan kifejlesztett termékcsaláddal és a futómű üzletág modernizációs és beruházási programjának befejezésével felkészült a piac már észlelhető élénkülésére is.