SAJTÓHÍREK
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
2009.03.03
Rába: Az év végére befékező járműipari piacon is 59 milliárdos árbevétel

Az év utolsó hónapjaira kibontakozó erőteljes globális járműipari recesszió ellenére a győri Rába Csoport 2008-ban éves szinten 58,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami enyhe bővülést jelent a 2007. évi 58,2 milliárd forinthoz képest. Az EBITDA értéke 9,7 milliárd, az üzemi eredmény értéke 6,8 milliárd forint lett. A járműipart sújtó recesszió a jelentős hatékonysági tartalékokkal rendelkező társaságot felkészülten érte. Az utolsó negyedév óta a Rába – az elsők között a járműiparban – erőforrásait folyamatosan és rugalmasan a megváltozott iparági környezethez igazítja.

2009.01.13
Rába: Jelentős megállapodások a FÁK buszpiacon

Újabb fontos megállapodásokat írt alá a győri székhelyű Rába Futómű Kft. a stratégiai piacának számító FÁK-régióban. A belorusz Belkomunmash illetve az orosz TrolZa vállalattal kötött szerződésektől a trolibusz futóművek értékesítéséből származó árbevételének növekedését várja a cég.

2008.11.11
Rába: az iparági válság ellenére teljesül az éves terv
A Győri Rába Csoport 2008 első három negyedévében 45,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 9,1 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét. Bár üzemi eredménye ugyanebben a periódusban 550-ről 408 millió forintra csökkent, az árfolyamhatásokat ellensúlyozó sikeres fedezeti ügyletek eredményeképpen az év első kilenc hónapjának nettó nyeresége 1,61 milliárd forint lett, szemben az egy éve elkönyvelt 725 milliós értékkel. A társaság továbbra is tartja 2008. év végére szóló előrejelzését, amely 60 milliárd forintos árbevétellel és – a realizált fedezeti ügyletekkel együtt - 5,5 milliárd forintos EBITDA szinttel számol.
2008.07.01
Rába: szállítási keretszerződés a mezőgazdasági gépeket gyártó Claas céggel

A Rába Futómű Kft. és a német Claas Selbstfahrende Erntemaschienen GmbH cég 2009. szeptember 30.-ig hatályos, hosszabbítási opciókkal kiegészített komplett szállítási szerződést írt alá, amelynek következtében az értékesítés várható volumene éves szinten elérheti az 5 millió eurós értéket.

2008.08.06
Rába: a külső hatások sem törték meg a lendületet

2008 első félévében is folytatódott a győri Rába Csoport dinamikus növekedése: árbevétele az előző év első feléhez képest 18,3 százalékkal, 32,9 milliárd forintra nőtt. Mindhárom üzletág nyereséges működése, valamint a kedvezőtlen árfolyamhatások kivédését szolgáló sikeres fedezeti ügyletek hatására a tőzsdei társaság a tavalyi év hasonló időszakában realizált 263 millió forintos nettó eredményhez képes ebben az időszakban 3,3 milliárd forint feletti nyereséggel zárt. Egy év alatt jelentősen javult a mérleg szerkezete is: a nettó hitelállomány régen nem látott szintre, 9,5 milliárd forintra csökkent.

2008.07.28
Integrált járműipari termékek és technológia fejlesztő rendszer kutatása projekt a Rába Futómű Kft. vezetésével
A Nemzeti Technológiai Program keretében a Rába Futómű Kft. által vezetett Integrált járműipari termékek és technológia fejlesztő rendszer kutatása projekt célja a Nyugat-Dunántúli Régió versenyképességének fokozása a járműgyártás területén, a járműipari technológia és termék innováció által új termékek és szolgáltatások létrehozása, valamint korszerű tervezési és termelésirányítási eljárások fejlesztése és terjesztése a régió vállalatainál.
2008.04.30
Új elnök az MGSZ élén

Budapest, 2008. április 29. – A Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) ma megtartott közgyűlésén új elnököt választott Pintér István, a Rába Nyrt. elnöke személyében. A leköszönő elnök, Fórián István az MGSZ ügyvezető igazgatójaként továbbra is a szövetség aktív tagja marad.

Sajtóközlemény

2008.04.24
Sikeres évet zárt a Rába közgyűlése

A Rába Nyrt. mai napon megtartott közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2007. évi működéséről. A vállalat a 2003. évben elfogadott, majd 2007-ben megújított stratégia következetes kivitelezésének eredményeként 14 százalékos növekedéssel 58,2 milliárd forint árbevételt és 24 százalékos bővülés mellett 4 milliárd forint működési eredményt realizált. A társaság tulajdonosai támogatásukról biztosították a hosszú távú növekedési célkitűzéseket, így a tavalyi év eredménye teljes egészében a társaságnál marad, osztalék kifizetésére nem kerül sor. Pintér István megbízatását az igazgatóságban a testület további öt évre meghosszabbította.

2008.03.25
Egy évtizedes kapcsolat után újabb 5 évre partnerség a világ vezetõ mezõgazdasági jármûgyártójával, a John Deere-rel

A Rába a John Deere-rel aláírt hosszú távú szerződés révén újabb stratégiai lépéssel növelte értékesítésében a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek arányát. A győri társaság immár tíz éve szállít komplett futóműveket és futóműalkatrészeket amerikai partnerének. A szállítások mértéke az elmúlt két év során megduplázódott, és az éves forgalom a következő évek során várhatóan milliós USD-ben kifejezve is két számjegyű lesz.

2008.01.22
Vegyes vállalatot alapított a Busch GmbH és a Rába Nyrt

A Rába által meghirdetett stratégiának megfelelően a korábban a futómű üzletághoz tartozó öntöde 2008. január elsejétől vegyes vállalati formában működik tovább. Az átalakítás célja az Öntöde üzem jelentős kapacitás bővítése és technológiai fejlesztése.

A partner a BPW csoporthoz tartozó M. BUSCH GmbH & Co KG. A Rába az új vállalatban 25,5%-os részesedéssel bír.