KUTATÁS-FEJLESZTÉS - TŰZOLTÓJÁRMŰ ALVÁZ FEJLESZTÉS

Tűzoltójármű alváz fejlesztés uniós támogatással a Rába Jármű Kft-nél

A Rába- hagyományainak megfelelően- a magyarországi különleges rendeltetésű, rendvédelmi felhasználású járművek piacán meghatározó szereplő. A 2000-es évek elejétől katonai célú összkerékhajtású terepjáró járműveket fejlesztett a Magyar Honvédelmi Minisztérium részére. A katonai járműfejlesztés során felhalmozott tapasztalatokból kiindulva, a Rába részéről szakmailag megalapozott lépés, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) igényéhez illeszkedő összkerékhajtású terepjáró tűzoltójármű-alvázat fejlesszen ki ismert nemzetközi járműgyártó bevonásával.

A Rába Jármű Kft. "Jelentős magyar hozzáadott értékkel rendelkező gépjárműfecskendő járóképes alvázának kidolgozása" címmel indított fejlesztési programot az Európai Unió támogatásával. A Rába GOP-1.1.1-11-2011-0069 azonosítójú pályázatát az értékelő bizottság támogatásra alkalmasnak minősítette, és 126.204.667,- Ft összeget ítélt meg vissza nem térítendő támogatásként. A fejlesztés 2013. június 24. és 2014. június 30. között megvalósult.
A fejlesztéssel egy olyan robosztus, kiváló vezetési és terepjárási tulajdonságokkal rendelkező tűzoltójármű-alváz létrehozása volt a cél, amely alkalmas a szintén kiváló minőségű és magas hozzáadott értékkel bíró- a Katasztrófavédelem által kifejlesztett- gépjárműfecskendő felépítmény hordozására, és amely biztonságosabbá teszi a tűzoltó alegységek vonulását balesetek, havária helyzetek helyszínére.
A járműfejlesztés során a Rába szoros szakmai kapcsolatot alakított ki a BM OKF intézményeivel, amely lehetővé tette a valós piaci igények megismerését mind műszaki, mind pedig kereskedelmi szempontból. Ez alapján döntött úgy a Rába vezetése, hogy- együttműködve a Volvo csoporttal- létrehoz egy a végfelhasználók igényeinek leginkább megfelelő járműalvázat, ezáltal ismét a piac szereplőjévé válik a közbeszerzés szabályainak megfelelően.
A program megvalósulásához a Volvo csoporthoz tartozó- a kormányzati üzletekért felelős- Renault Trucks Defense vállalat nyújt műszaki támogatást. Az együttműködés első lépéseként 2013. márciusában aláírásra került egy hosszú távú Együttműködési megállapodás a Felek között a francia cég párizsi központjában.
Ezzel a jelentős összegű támogatással lehetővé vált nem csak a prototípus jármű megépítése, hanem a felkészülés a komponensekből 2015. évtől utolsó- ún. CKD- gyártásra is a vállalat győri telephelyén.
Az elkészülő termékekhez a Rába hozzáadott értéke a járművek összeszerelésében, nagy teljesítményű Rába gyártmányú futóművek és felfüggesztés integrálásában, a felépítményező elvárásainak legmegfelelőbb alváz kialakításában és a járművek honosításában nyilvánul meg. A Rába vezetéstechnikai tréninget is kínál a járművekhez, amely a vállalat écsi próbapályáján kerül végrehajtásra.