KUTATÁS-FEJLESZTÉS - KOMPLEX TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS

Komplex technológiai fejlesztés a Rába Jármű Kft-nél

A Rába Jármű Kft. 2013-ban nyújtott be pályázatot a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Az így elnyert 395,43 millió forint vissza nem térítendő támogatással komplex technológiafejlesztésre, gyártási kapacitásbővítésre és infrastruktúra-fejlesztésre nyílt lehetőség a vállalatnál közel 1,4 milliárd forint összértékben.

A Rába Jármű Kft. komplex fejlesztési programot indított az Európai Unió támogatásával. A vállalat GOP-2.1.3-12-2012-0015 számú pályázatát az értékelő bizottság támogatásra alkalmasnak minősítette. A beruházás, mely eszközbeszerzés, szoftver- és infrastruktúra-fejlesztés elemekből áll, 2013 és 2015 között valósult meg.
A projekt keretében, az exportértékesítés növelése, valamint a busz program feltételeinek megteremtése érdekében a vállalat infrastruktúra-fejlesztést, valamint eszközbeszerzéseket hajtott végre a vonatkozó időszakban.
A Rába Jármű Kft. 28000 négyzetméteres üzemcsarnoka külső és belső felújításon esett át.
A beruházás eredményeként korszerűbb, energiatakarékosabb, hőszigetelt, korszerű fűtéssel és világítással felszerelt, a mai követelményeknek megfelelő épület jött létre. A beruházás révén a dolgozók jobb munkakörülmények közt láthatják el mindennapi feladataikat.
A projekt keretében bővült a jármű üzletág eszközállománya. Olyan gépek, berendezések beszerzésére nyílt lehetőség a vállalatnál, amelyek a járműalkatrész gyártásban és a szereldei fázis ellenőrző műveleteinél jelentős szerepet játszanak. A lemeztechnológiai CNC vezérlésű lézervágó és plazmavágó gépek, robothegesztő berendezés mellett szereldei diagnosztikai eszközök telepítése történt. A logisztika hatékonyabbá tétele érdekében csarnoki híddaruk és emelő berendezések megvásárlására került sor, illetve megkezdődhetett egy raktári tárolási rendszer kialakítása is.
A szoftverfejlesztési modul részeként üzemi felhasználású speciális szoftvereken túl, sor került az új MS számítógépes licencek beszerzésére is. Az új szoftverek gyorsabb, hatékonyabb, biztonságosabb munkát tesznek lehetővé.
A 2013-ban elindított projekt a technológiák fejlesztése révén hozzájárul a gyártókapacitások modernizálásához, a technológiaváltás folyamatának felgyorsításához, az üzemkorszerűsítéshez,- egyúttal új munkahelyeket is teremt.