KUTATÁS-FEJLESZTÉS - ELŐZMÉNYEK

Rába Védelmi Technológia
A Rába Jármű Kft. saját védelmi technológiát fejleszt a missziós feladatokat teljesítő honvédségi járművek számára. A moduláris védelem kidolgozása a legmodernebb szerkezeti elvek alapján történik, világszínvonalú anyagok felhasználásával, kompozit  formában. Az európai uniós és hazai támogatással zajló fejlesztésnek köszönhetően már nem csupán a vezetőfülke, hanem a felépítmény is lövedék és akna elleni védelmet nyújt a speciális szolgálatot teljesítő járművek számára.
A Rába katonai rendeltetésű járműveket fejlesztő, gyártó és beszállító vállalatként megalakulása óta a Magyar Honvédség szolgálatában áll. Az elmúlt 115 év során számos olyan különleges katonai konstrukció született, mint például a Botond, a FUG (Felderítő Úszó Gépjármű) vagy a PSZH (Páncélozott Szállító Harcjármű), illetve a korábbi H sorozat járművei, hogy csak a legismertebbeket említsük.
A Magyar Honvédség a NATO tagság óta, fokozott missziós tevékenységben vesz részt. Ezekhez a műveletekhez elengedhetetlenek az olyan, csapatszállítási, logisztikai feladatokat ellátó járművek, melyek képesek az adott ország – hazánkétól jelentősen eltérő – földrajzi, klimatikai és egyéb viszonyainak megfelelni, lövedék és aknavédelmet biztosítani.
A Rába Jármű Kft. célja, hogy a MH ezen igényeit, a Gépjármű Beszerzési Program keretében saját fejlesztéssel, magas hazai hozzáadott értékkel, hazai alvállalkozók bevonásával elégítse ki.
A fejlesztési kapacitást és a jelenlegi technológiai tudást alapul véve egy saját modern védelem kidolgozását kezdtük meg, mely a legmodernebb anyagokat alkalmazza kompozit technológia bázisán. A Rába az elmúlt évben a kifejlesztett kompozit változatokat roncsolásos és roncsolásmentes vizsgálatoknak vetette alá, melyek igazolták, hogy a valós körülményeket imitáló fenyegetettségekkel szemben azok megfelelő védelmet biztosítanak. A korábban megkezdett kutatás-fejlesztési programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, pályázati forrás felhasználásával kívánjuk folytatni.

A projekt megnevezése:Terrorcselekmények elleni, speciális kompozit technológia kidolgozása gépjárművek ballisztikai védelmére

A projekt időtartama: 2011. január 24 - 2012. június 30.

A pályázattal elérni kívánt célok között egy ún. modul rendszerű, Rába Védelmi Technológia teljes körű kifejlesztése és egy kísérleti minta (VZF – Védett, Zárt Felépítmény) legyártása szerepel. Ez utóbbit a Rába roncsolásos vizsgálatnak veti alá, ami a modul rendszerű védelmi technológia képességét hivatott bizonyítani. A vállalat a lövedékállósági vizsgálatokhoz a védettségi szinteket a STANAG 4569 / AEP 55 által meghatározott eljárás szerint folytatja le. A repeszállósági vizsgálat esetén egyéni, a valós fenyegetettség ellen kíván fejleszteni és annak megfelelni (a felhasználói igényeknek megfelelően).
A fejlesztés eredményeképp a Rába képes lesz biztosítani az elsősorban missziós feladatokat teljesítő hazai járműpark védelmi igényeit. A katonai alkalmazáson túl a meglévő polgári eszközök is elláthatóak utólagosan a modul rendszerű, Rába Védelmi Technológiával. A hadi- és polgári igények kielégítéséhez a tervezési, gyártási és hazai vizsgáló  kapacitás egyaránt rendelkezésre áll.

 

Védett zárt felépítménnyel (VZF) szerelt RÁBA H14.240AEL-103 katonai terepjáró tehergépkocsi fantáziarajza

Sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvény - VZF projekt

Érdeklődők megtekintik a VZF egyik lehetséges bázisjárművét, a RÁBA H14.240 AEL-103 katonai terepjáró járművet


Támogató: