HÍR RÉSZLETEK
2021.05.19
Jelentősen növekvő eredményesség, folytatódó sikeres válságkezelés

A RÁBA Nyrt. 11,3 milliárd forint konszolidált, csoport szintű árbevétellel zárta 2021 első negyedévét. A piaci élénkülésnek és a társaság következetesen végrehajtott válságkezelő intézkedéseinek köszönhetően 2021 első három hónapjában is folytatódott a tavalyi év végére visszaállt nyereséges működés.


A tárgyidőszakban a Rába üzleti környezetének meghatározó jellemzője volt a nehéz tehergépjárművek szegmensének markáns növekedése, amelynek hajtóereje a fellendülő szállítmányozási tevékenység volt. Ez az aktivitás az év további részében is pozitív kilátásokkal kecsegtet a keresletet illetően. Az alapanyag-piacon viszont drasztikus áremelkedést okozott a világjárvány következtében részlegesen leállt, és csak lépcsőzetesen újraindított acélgyártás. A költségnövekedést a Rába hagyományosan mintegy fél éves csúszással tudja partnereinél érvényesíteni, ami idén is befolyásolja a társaság eredményességét.

A 2020-ban meghirdetett válságstratégia két kulcseleme a rugalmas alkalmazkodás növelése és az adminisztrációs költségek csökkentése volt a hatékonyság javításával. 2021 első negyedévében sikerült a vállalati általános és adminisztrációs költségeket 427 millió forinttal csökkenteni, ami hozzájárult ahhoz, hogy valamennyi üzletágnál mind volumenét, mind pedig hatékonyságát tekintve az üzemi eredményesség jelentős javulása következzen be. A csoport szintű operatív eredmény kiugró növekedés mellett 399 millió forint nyereséget ért el a tárgyidőszakban.

A készpénztermelési hatékonyságot illetően is látványosak a válságintézkedések pozitív hatásai: az EBITDA szintű eredményességet az iparági átlag szintjén, 8,9 százalékon sikerült realizálni a számottevő alapanyagár-emelkedés ellenére. A jelentős, 5,1 százalékpontos hatékonyságjavulás mintegy 1 milliárd forintot meghaladó csoport szintű EBITDA nyereséget jelentett 2021 I. negyedévében.


„A Rába az idei év kezdetén is bizonyította, hogy pénzügyileg stabil lábakon álló társaság, amely a válság közepette is sikerrel támaszkodhatott stratégiai partnerkapcsolataira, tovább erősített piaci pozícióira, valamint következetes hatékonyságjavító intézkedéseinek eredményeire. A továbbra is biztató piaci kilátások mellett célunk egy 21. századi vállalat stratégiájának felépítése, amelynek három fő pillérét azonosítottuk. Egyfelől a gyártás korszerűsítésére, a technológia fejlesztésére és vevőink minőségi kiszolgálására törekszünk. Másrészt fókuszban van infrastruktúránk és működési folyamataink optimalizálása és racionalizálása is, harmadrészt nagy hangsúlyt kívánunk helyezni az üzletfejlesztésre, az új partneri kapcsolatok kiépítésére, továbbá technológiai együttműködések kialakítására” – hangsúlyozta Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.